pondelok 2. augusta 2010

Našiel sa "The Tulsamerican"

Dňa 17.12.1944 bol počas bombardovacej misie na hornosliezske rafinérie Blechhammer a Odertal stratený bombardér B-24J-10-DT 42-51430 s trupovým číslom 24 a s prezývkou "The Tulsamerican" patriaci 461.BG a jej 765. squadrone. Stroj s posádkou 1/Lt. Eugene P. Forda bol poškodený paľbou nepriateľských stíhačov a letel na juh, pričom stále klesal. Pilot doletel až nad Jadran, kde sa bombardér už neudržal vo vzduchu a zrútil sa do vody. Pilot, navigátor a mechanik zahynuli.

Vo vodách Jadranského mora sa ťažko hľadá presné miesto, kde na dne leží havarovaný stroj a v ňom ostatky troch mužov. Chorvátskym historikom a potápačom sa to však podarilo. Potápač Darko Bojanic a môj priateľ, amatérsky historik a taktiež nadšenec potápania Zeljko Bocek (a ďalší) našli vrak US bombardéru. Nález oznámili a spolu s Chorvátsky úradom pre podvodnú archeológiu započali prehľadávanie vraku. Po asi dvoch rokoch hľadania našli dôkaz.


Dve fotky hore: Zeljko Bocek pod vodou a na suchu s identifikáciou lietadla "The Tulsamerican"

Miesto posledn0ho odpočinku troch letcov sa teda podarilo presne určiť, a doplniť mozaiku historických udalostí leteckej vojny nad Európou ale aj Československom. Držíme Chorvátskym kolegom palce a dúfame, že sa s nami podelia o ďalšie nálezy fotografickou cestou. (Aktuálne sa identifikuje neznámy Beaufighter ležiaci na dne morskom).


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára