pondelok 27. júna 2011

Vzpomínky na neznáme letce - Jan Mahr

A JE TO TU!!!
Odborná verejnosť dlhé roky čakala na dokončenie a publikovanie celoživotného diela Jana Mahra, ktoré pojednáva o pôsobení Spojeneckých leteckých síl nad Moravou a Sliezskom.


Kniha Jana Mahra "Vzpomínky na neznáme letce" je jedinečnou výpoveďou o osudoch letcov USAAF, RAF a v mnohých prípadoch aj nemeckej Luftwaffe, ktorých životy sa počas druhej svetovej vojny stali súčasťou príbehu boja za slobodu na území Moravy a Sliezska, oblasti ktorá vzhľadom k svojej polohe bola v rokoch 1939-45 jednoznačne najhojnejším územím Českej republiky na letecké havárie.
Toto takmer 500 stranové dielo je jednoznačne tým najlepším, čo bolo doteraz v Českej republike na tému leteckej vojny 1939-1945 publikované. Autorova výpoveď je súhrnom mnohoročného bádania v archívoch, obecných kronikách a medzi pamätníkmi, kontaktov s bádateľmi a historikmi, a v neposlednej rade aj výsledkom neúnavného pátrania po účastníkoch leteckých bojov nad Moravou a Sliezskom, alebo ich rodinách v Spojených štátoch, Veľkej Británii a Nemecku, následnej korešpodencie a mnoho krát aj osobných stretnutí.
Ďalší zvláštny rozmer týmto príbehom dávajú výsledky aero-archeológie, keď sú historické informácie doplňované o výsledky terénnych výskumov a vyzdvihovania trosiek havarovaných strojov.

Faktograficky a detailne spracované, napriek tomu však veľmi čitateľné, príbehy sú doplnené viac ako tisíckou fotografií a historických dokumentov (mnoho z nich doposiaľ nezverejnených), farebnými rekonštrukciami strojov a prehľadnými tabuľkami.
Fascinujúci popis udalostí, rozložený do 17 kapitol, začína dňom 30.6.1944 a končí dňom 16.4.1945. Na stránkach knihy sa čitateľ stretáva s dramatickými príbehmi so šťastnými ale aj tragickými koncami.

Prínos knihy a to všetko nové čo prináša sa nedá popísať v takto krátkej upútavke. Preto na záver pár faktov:
Autor: Jan Mahr, Miroslav 2011
Vydavateľ: Muzeum letecké bitvy nad Krušnohořím 11.9.1944 v Kovářské
ISBN: 978-80-903030-6-5
Počet strán: 480 (z toho 32 farebných rekonštrukcií vzhľadu lietadiel USAAF, RAF a Luftwaffe)
Pevná väzba s farebnou obálkou, limitovaný náklad 1000 kusov.
Takmer 1000 fotografií, prevažná väčšina prvý krát publikovaná

Objednávky na adrese www.museum119.cz , alebo priamo na http://www.museum119.cz/janm/vnnl.html , kde nájdete aj ukážky a ďalšie doplňujúce informácie.

Cena na Slovensku: 22 EUR
 
Na Slovensku sú objednávky možné aj cez email finaldestinationslovakia@gmail.com
K cene knihy bude účtovaná štandardná cena dobierky, poštovné a balné podľa hmotnosti balenia. Možný osobný odber v Bratislave alebo Trnave po predošlej dohode.





Aktualizácia 27.6.2011:
Dve sestry: staršia menšia a mladšia väčšia :)





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára