utorok 14. februára 2012

Pravda o smrti S/Sgt. Richarda Hearinga

S/Sgt. Richard Hearing , ASN# 33611026 (nar. 1923) bol dňa 14. februára 1945 členom posádky 1st Lt. Roberta E. Davisa, a zastával funkciu ľavého bočného strelca. Jeho smutný osud sa naplnil v tento deň roku 1945, keď musela posádka vyskákať na padákoch z poškodeného bombardéru. V knihe "Konečná zastávka Slovensko!" sme uviedli na základe spomienok miestnych obyvateľov, že letec sa po dopade zachytil padákom v korune stromu, kde ho nemenovaný horár nemeckého pôvodu zastrelil bezmocne visiaceho, a telo pochoval v lesoch.

Avšak zdá sa, že táto spomienka sa nezakladá na pravde. Vo vyšetrovacej správe smrti letca z roku 1946, spísanej Americkou exhumačnou komisiou sa nachádza aj hlásenie miestnej žandárskej stanice Ompitál (Doľany).
V lesoch v katastri obce Ompital boli nájdené dňa 8. apríla 1945 ostatky Amerického letca. Ostatky boli nájdené neďaleko horárne Solírov. Pri mŕtvole bola nájdená jedna krátka strelná zbraň, štyri mapy, dva kompasy, 43 US dolárov, množstvo drobných vecí a jeden neotvorený padák. Telo letca našli Arnold Václav, Augustín Hanker, Josef Hluch, Josef Lus a Rudolf a František Stanček, všetci z Doľán (Ompitálu). Títo muži vzali drobné predmety okrem identifikačných známok, ktoré mal letec na krku a zostali v hrudnej dutine. Podľa nich mohlo byť identifikované telo letca, exhumované dňa 29.X.1946 ako telo Richarda Hearinga. Skutočnosti zapísala žandárska stanica po vojne dňa 11.6.1945
Miesto posledného odpočinku je od 15.11.1946 na Ardenskom cintoríne Plot B Row 41 Grave 16

 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára